HIGH.FI on myös Androidille ja iPhonelle!

Julkaistu:
Uutiskooste: Yhdysvaltain presidentinvaalit 2020 ja jälkipuinti
Keräämme tähän uutiskoosteeseen automaattisesti uutisia Yhdysvaltain presidentinaaleihin liittyen. Uutisia kerätään sekä suomeksi että englanniksi.

Yhdysvaltain presidentinvaalien varsinainen äänestyspäivä oli tiistaina 3.11.2020, mutta lopullisia tuloksia saatiin odotella useampi vuorokausi.

Lauantaina 7.11.2020 kaikki tärkeimmät amerikkalaiset mediat, myös konservatiivinen Fox News, julistivat Joe Bidenin voittaneen vaalit. Donald Trumpista tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti 28 vuoteen, joka ei tullut valituksi uudelleen.

Vaaleissa annettiin ennätysmäärä ääniä ja koronapandemian vuoksi valtava määrä ennakkoääniä. Ennakkoäänien laskentaan epäiltiin liittyvän epäselvyyksiä, joista nostettiinkin useita oikeusjuttuja. Lakiasiantuntijoiden mukaan tarkistuslaskenta ei tule muuttamaan vaalien lopputulosta, vaan hylättyjen äänten määrä jäänee merkityksettömäkksi.

Trump on kiistänyt vaalien tuloksen heti sen vahvistamisen jälkeen ja haastanut - tuloksetta - vaalituloksia useissa oikeusprosesseissa. Hän on lisäksi levittänyt väitettä vaalivilpistä sosiaalisen median kanavien kautta. Vaalitarkkailijat eivät ole löytäneet mitään viitteitä Trumpin väitteiden pohjaksi ja kaikki oikeusprosessitkin on hylätty oikeusistuimien toimesta.

Yhdysvaltain kongressi vahvisti Joe Bidenin presidenttiyden 6.1.2021 ja Biden astuu valtaan 20.1.2021. Kongressin vahvistusistuntoa värittivät väkivaltaisuudet, jossa Yhdysvaltain kongressin tiloihin tunkeutui Trumpin tukijoita.

Päivitämme myös uutiskoosteen sisältöä vaalien edetessä.